MUDr. Karel Lukášek

... lékař léčí, příroda uzdravuje ...

Pohled na kvalitu colostra

Zveřejněno: 27.08.2012 | Rubrika: Colostrum

 

V dnešní době začíná být colostrum díky svým prokazatelným účinkům dostatečně známé i mezi laickou veřejností. Tím pádem se dostává do popředí zájmu mnoha výrobců produktů pro zdraví podobně jako třeba aloe vera. Ne každý zpracovatel colostra ale dokáže zachovat jeho původní potenciál (ne každému výrobci jde skutečně o výrobek). Přitom právě šetrný způsob zpracování colostra je ještě o třídu důležitější než třeba je tomu u zpracování aloe.

Takže několik faktorů, které dokážou výslednou kvalitu významně ovlivnit:

Doba odběru po otelení

Kráva před porodem vytváří potřebné látky pro vývin plodu a těsně před otelením začne připravovat i dostatečné množství mleziva pro očekávané telátko. Tele se rodí zcela bez imunitních látek a bez dávky colostra ihned po porodu by zcela jistě zahynulo. Po otelení totiž colostrum obsahuje imunitní látky v maximální koncentraci. Toto množství postupem času klesá jak se mlezivo mění na mléko. Z těchto důvodů je i pro člověka nejvhodnější colostrum, které je odebráno co nejdříve po otelení. Ideální jsou dojení v prvních 12 hodinách, potom, co se telátko dostatečně nasytí. Některé firmy garantují použití colostra z prvních dvanácti hodin, většinou jsou ale časy delší - 72 hodin nebo dokonce i celý týden po otelení.

Zdroj, prostředí

Pro odběr colostra jsou nejvhodnější zdravé, dobře živené krávy z čistého prostředí bez pesticidů a jiných zdravotně závadných látek v půdě. Kráva, která není ve stoprocentní kondici, samozřejmě nevytváří ani dostatek imunitních látek pro své telátko.

Žádoucí je rovněž i to, aby krávy, jejichž colostrum se zpracovává, pocházely z oblasti, do které se hotový produkt bude dodávat. Colostrum je totiž 'orientováno' zejména proti patogenům, se kterými se krávy ve svém prostředí mají šanci setkávat. Proto je pro nás výhodnější evropské colostrum než třeba čínské nebo americké.

Zanedbatelný není ani způsob manipulace při odběru. Z tohoto důvodu se mi jeví výhodnější zdroj malá farma s počtem kusů max. několik desítek krav než velkochov se strojní obsluhou. U krav z malého stáda bývá větší předpoklad 'osobního přístupu' poučené obsluhy.

Způsob zpracování

Zpracování nemůže nijak colostru na kvalitě přidat. Jakákoliv úprava znamená snížení účinků. Jde tedy jen o to, aby bylo při zpracování s colostrem zacházeno co nejšetrněji. Například velmi mnoho účinných látek v colostru je založeno na aminokyselinách. Stačí tedy mírně vyšší teplota při zpracování a tyto látky budou znehodnoceny. Z hotového produktu to nelze rozpoznat ani na vzhledu ani chutí, jenom prostě ten účinek je téměř nulový. Většina výrobců nabízí colostrum ve formě prášku, tedy colostrum, z něhož byla odstraněna voda. Jsou samozřejmě různé metody, jak lze vodu odstranit, ale nejjednodušší a nejlevnější je samozřejmě sušení, kdy se použije vysoká teplota okolního vzduchu s extrémně nízkou vlhkostí. Není samozřejmě ani vyloučeno, že někteří výrobci colostrum prostě vaří. Co to udělá s kvalitou a účinností si lze velmi jednoduše dovodit.

Ačkoliv tedy existuje dost výrobců colostra, je potřeba hledat podle několika kritérií takový výrobek, který si od začátku má a zachovává i 'navzdory' zpracování co možná největší množství aktivních látek. Rozhodně se nevyplatí hledat na internetu to nejlevnější.

Díky svým pacientům i své rodině mám docela dobré zkušenosti s několika produkty. Nechci ale, aby tahle stránka vypadala jako nějaké 'zápisky dealera' (jako mnohé jiné stránky na webu), takže pokud by někdo stál o přesnější informace, napište si mi o ně.

 


 

Nový komentář

Pokud budete přihlášeni, bude tento formulář mnohem jednodušší.

Povinné údaje jsou označeny hvězdičkou (*).

Jméno (nick): *

Pokud zvolíte nick, který si již někdo zaregistroval, budete vyzváni k jeho změně.

Váš e-mail: *

Zadejte pečlivě celou adresu, včetně části za zavináčem. Na tuto adresu vám přijde potvrzovací odkaz.
E-mailová adresa nebude nikde zveřejněna.

Vaše PSČ: *                ano, přijímat reakce na svůj příspěvek e-mailem

Zadejte včetně mezery, tedy ve formátu XXX XX, nebo bez mezer.
Potřebné kvůli statistice. PSČ nebude nikde zveřejněno.

Text příspěvku: *

Pro kontrolu, prosím, napište správný výsledek: 2 + 3 = *

Zkontrolujte si znovu vložené údaje a potom můžete