MUDr. Karel Lukášek
... lékař léčí, příroda uzdravuje ...
Zveřejněno: 14.09.2014 | Rubrika: Stavební kameny života
Vitamín C je asi nejznámějším vitamínem rozpustným ve vodě a je velice důležitý, protože se podílí na správné funkci v podstatě všech buněk našeho organismu. Je nezbytný pro celkovou obranyschopnost našeho těla, je výborným antioxidantem působícím proti volným radikálům, podílí se na tvorbě hormonů a je také nezbytný pro naše svaly, kosti, cévy i kůži. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje vstřebávání železa a působí preventivně proti kornatění tepen nebo proti vzniku některých nádorových, srdečních a cévních onemocnění. Váže těžké kovy jako je např. olovo.
Vitamín C je obsažen skoro v každém druhu zeleniny a ovoce a zůstává zachován i po uvedení do varu. Denně by mělo být do těla dodáno více než 10 mg, jinak člověk cítí únavu, podrážděnost, dochází k oslabení imunity (v Česku častý stav) a při velkém nedostatku se můžou objevit také krevní výrony a chudokrevnost. Léčba, za normálních okolností docela lehkých onemocnění, se může při nedostatku vitamínu C protáhnout. Při avitaminóze vzniká nemoc zvaná kurděje (celková slabost, sklon k dalším nemocem, vypadávání zubů a vlasů, kožní problémy, v praxi se dnes nevyskytuje) a na dlouhodobý nedostatek vitamínu C se dá dokonce i zemřít.
Jestliže je vitamín C do těla přijímán v nadměrném množství, může dojít ke snížení snížení hladiny cukru v krvi a je vstřebáváno více železa, než tělo dokáže zpracovat, což má za následek ohrožení jater a vznik ledvinových kamenů.
Příjem tohoto vitamínu je důležitý zvláště pro kuřáky, kteří potřebují dvojnásobnou dávku, dále lidé po nemoci, v těhotenství, při užívání hormonální antikoncepce, při vyšší fyzické nebo psychické zátěži.
Vitamín C je nejvíce obsažen v citrusových plodech (citróny, pomeranče, grapefruit, limetka), šípku, bramborách, rajčatech, brokolici, jahodách, květáku, kiwi, brusinkách, špenátu, papáje, malinách, ostružinách, jablkách apod.
Doporučená denní dávka je stanovena na 80 mg.