MUDr. Karel Lukášek

... lékař léčí, příroda uzdravuje ...

Pseudovitamíny

Zveřejněno: 06.12.2014 | Rubrika: Stavební kameny života

 

Jako pseudovitamíny jsou označovány látky, které jsou pro tělo potřebné a důležité a proto byly neodborně nazvány Vitamín XY (místo XY je samozřejmě nějaký konkrétní název). Tento název se již více či méně vžil, ale ve skutečnosti o žádný vitamín nejde. Takže některé z nich:

Vitamín F

Vitamínem F jsou označovány nezbytné esenciální nenasycené mastné kyseliny - kyselina linolová, linoleová a arachidonová, které je do těla nutné dodávat potravou, neboť si je tělo nedokáže vytvořit žádnou jinou cestou. Tyto esenciální mastné kyseliny jsou základem pro tvorbu a funkci buněčných membrán, ovlivňují naší energii, stav vlasů, pokožky a nehtů, dále pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zabraňují kornatění cév, ochraňují také játra a jsou velmi důležitým elementem při správném vývoji dětí, chrání nás proti zvýšenému krevnímu tlaku a nadváze, podporují imunitní systém, zabraňují krevním sraženinám, chrání organismus proti srdečním chorobám a mozkové mrtvici, působí příznivě na funkci prostaty, dále ovlivňují správnou funkci srážlivosti krve, starají se o naší tělesnou teplotu a působí také preventivně proti rakovině.

Přestože jsou tyto kyseliny pro tělo potřebné, mohou také vytvářet nebezpečné volné radikály, proti kterým naopak působí vitamín E, který by se měl do těla dodávat společně s těmito kyselinami, aby zamezil oxidaci tuků v našem těle. Jestliže je vitamínu F do těla dodáváno více, pak se může jako následek dostavit tloustnutí, protože se začnou ukládat tuk a vznikají volné radikály, kožní ekzémy, nebo akné.

Nedostatek vitamínu F se projevuje zpravidla bolestí hlavy, snížením krevního tlaku, různými metabolickými poruchami nebo kožními problémy (kožní lézy).

Vitamín F lze najít v rostlinném tuku a oleji, mořských živočiších (langusta, humr), ořechách (hlavně vlašských), semínkách (slunečnicových, dýňových, lněných), sóji, mandlích, listové zelenině, konopném oleji, obilných klíčkách, avokádu, rybách, nebo v oleji z lněného semínka, který je velmi bohatým zdrojem tohoto vitamínu. Ničí se působením tepla a kyslíkem.

Vitamín B17

Jako vitamín B17 je označována dosti kontroverzní látka amygdalin (jde vlasně o dvě molekuly cukru - benzaldehydovou a kyanidovou). Dá se vyrábět synteticky. Malé množství se nachází v jádrech pecek meruněk, jablek, třešní, broskví, švestek a nektarinek.

Již několik desetiletí se komerčně vyráběné prostředky (doplňky stravy) pod názvem Laetril používají jako prevence rakoviny. Použití je však sporné. Látka není zcela bezpečná, při předávkování (právě kvůli obsahu kyanidu) hrozí poškození zdraví a dokonce i smrt. Proto takové produkty byly střídavě zakazovány v různých státech. V USA je v současné době tento 'vitamín B17' povolen jen asi v polovině států.

Jako bezpečná dávka se nejčastěji udává 0,25 - 1,0 g. Jinak řečeno je bezpečnou denní dávkou 5 - 20 jader z meruněk (nejíst všechny najednou). Množství nad 3 gramy (asi 60 jadýrek meruněk) bývá označováno jako nebezpečné.

Mimochodem: Dosud neexistuje žádná vědecká studie, která potvrzuje nebo vyvrací předpokládané účinky této látky.

 


 

Nový komentář

Pokud budete přihlášeni, bude tento formulář mnohem jednodušší.

Povinné údaje jsou označeny hvězdičkou (*).

Jméno (nick): *

Pokud zvolíte nick, který si již někdo zaregistroval, budete vyzváni k jeho změně.

Váš e-mail: *

Zadejte pečlivě celou adresu, včetně části za zavináčem. Na tuto adresu vám přijde potvrzovací odkaz.
E-mailová adresa nebude nikde zveřejněna.

Vaše PSČ: *                ano, přijímat reakce na svůj příspěvek e-mailem

Zadejte včetně mezery, tedy ve formátu XXX XX, nebo bez mezer.
Potřebné kvůli statistice. PSČ nebude nikde zveřejněno.

Text příspěvku: *

Pro kontrolu, prosím, napište správný výsledek: 4 + 2 = *

Zkontrolujte si znovu vložené údaje a potom můžete