MUDr. Karel Lukášek

... lékař léčí, příroda uzdravuje ...

Aminokyseliny - stavební prvky proteinů

Zveřejněno: 12.01.2015 | Rubrika: Stavební kameny života

 

Aminokyselina je v chemii obecně jakákoliv molekula obsahující karboxylovou (-COOH) a aminovou (-NH2) funkční skupinu. Aminokyseliny, které jsou zajímavé z pohledu biochemie jsou však pouze tzv. alfa-aminokyseliny, tj. ty, ve kterých jsou obě zmíněné skupiny navázány na stejném uhlíkovém atomu.

Z pohledu molekulární biologie je však důležitých pouze 20 (přesněji 21) tzv. biogenních alfa-L-aminokyselin. Kombinací těchto 20 (21) biogenních aminokyselin jsou tvořeny všechny známé bílkoviny.

Rozdělení aminokyselin

Aminokyseliny dělíme do několika skupin podle jejich chemického složení.

1. Aminokyseliny s alifatickým postranním řetězcem
glycin (Gly, G), alanin (Ala, A), valin (Val, V), leucin (Leu, L), isoleucin (Ile, I);

2. Aminokyseliny s karboxylovou nebo amidovou skupinou na postranním řetězci (kyselé skupiny)
kyselina asparagová (Asp, D), asparagin (Asn, N), kyselina glutamová (Glu, E), glutamin (Gln, Q);

3. Aminokyseliny s aminovou skupinou na postranním řetězci (basické skupiny)
arginin (Arg, R), lysin (Lys, K);

4. Aminokyseliny s aromatickým jádrem nebo hydroxylovou skupinou na postranním řetězci
histidin (His, H), fenylalanin (Phe, F), serin (Ser, S), threonin (Thr, T), tyrozin (Tyr, Y), tryptofan (Trp, W);

5. Aminokyseliny se sírou v postranním řetězci
methionin (Met, M), cystein (Cys, C);

6. Iminokyselina
prolin (Pro, P);

Navíc - 21. aminokyselina
selenocystein (SeCys) (nahrazuje cystein v lidském enzymu glutathionperoxidáze a v enzymech některých bakterií).

Jiné hledisko pro rozdělení aminokyselin

Nadbytečné aminokyseliny, které nejsou hned zabudovány do proteinů, jsou zbaveny dusíku a rozloženy. Přitom zbudou tzv. uhlíkové kostry, které jsou dále zužitkovávány. Podle toho, jaký může být jejich konečný produkt, se aminokyseliny dělí na aminokyseliny glykogenní, ketogenní a takové, které jsou glykogenní i ketogenní. Glykogenní aminokyseliny mohou být přeměněny na glykogen (polysacharid), ketogenní pak na tuk.

Glykogenní aminokyseliny jsou glycin, alanin, valin, kyselina asparágová, asparagin, kyselina glutamová, glutamin, arginin, histidin, serin, threonin, methionin, cysteinprolin.

Ketogenní aminokyselina (čistě ketogenní) je pouze leucin.

Glykogenní i ketogenní jsou pak isoleucin, lysin, fenylalanin, tyrozintryptofan.

 


 

Nový komentář

Pokud budete přihlášeni, bude tento formulář mnohem jednodušší.

Povinné údaje jsou označeny hvězdičkou (*).

Jméno (nick): *

Pokud zvolíte nick, který si již někdo zaregistroval, budete vyzváni k jeho změně.

Váš e-mail: *

Zadejte pečlivě celou adresu, včetně části za zavináčem. Na tuto adresu vám přijde potvrzovací odkaz.
E-mailová adresa nebude nikde zveřejněna.

Vaše PSČ: *                ano, přijímat reakce na svůj příspěvek e-mailem

Zadejte včetně mezery, tedy ve formátu XXX XX, nebo bez mezer.
Potřebné kvůli statistice. PSČ nebude nikde zveřejněno.

Text příspěvku: *

Pro kontrolu, prosím, napište správný výsledek: 9 + 1 = *

Zkontrolujte si znovu vložené údaje a potom můžete