MUDr. Karel Lukášek
... lékař léčí, příroda uzdravuje ...
Zveřejněno: 29.03.2015 | Rubrika: Stavební kameny života
Jedná se o nejjednodušší aminokyselinu, která je obsažena v proteinech v malém množství. Pouze v kolagenu je glycin zastoupen celou jednou třetinou objemu.
Glycin je neesenciální aminokyselina, která podporuje zvýšení energetického výdeje při svalové činnosti. Tím snižuje a oddaluje nástup vyčerpání a urychluje regeneraci organismu po jakékoli fyzické zátěži. Také má funkci jako neurotransmiter - důležitý pro přenos podnětů při mozkové činnosti. Důležitý rovněž pro produkci růstového hormonu.
Hojně je používán v lékařství - deprese, epilepsie, hypoglykémie, pálení žáhy.
Alanin je vůbec nejobvyklejší aminokyselinou v proteinech a je také jednou z nejjednodušších aminokyselin.
Jedná se o neesenciální glukogenní aminokyselinu.
V případě vyčerpání energie ze zásob cukrů ve svalech (při dlouhé svalové zátěži nebo nedostatečné zásobě uhlohydrátů před zátěží) dochází k přeměně alaninu na glukózu, čili okamžitému přísunu energie.
Alanin se jako jednoduchá směs pro sportovce nepoužívá, tělo si ho dokáže vyrobit v dostatečném množství.
Podle mezinárodní studie Imperial College London existuje vztah mezi hladinou alaninu, vysokým krevním tlakem, příjmem energie, hladinou cholesterolu a indexem tělesné hmotnosti (BMI).
Ačkoliv si jej tělo dokáže bez problémů vytvořit přeměnou např. z valinu, leucinu nebo izoleucinu, můžeme jej získat také z vnějších zdrojů, jako jsou veškerá bílkovinná jídla, např. maso, vajíčka, mléčné výrobky nebo plody moře. Z vegetariánských jídel hodně alaninu obsahují luštěniny, ořechy, kvasnice, hnědá rýže nebo obilí.
Valin je esenciální aminokyselina s nepolárním postranním řetězcem.
Valin je glykogenní aminokyselinou. Výrazně se uplatňuje při uskladňování glukózy v játrech a svalech ve formě glykogenu). Podporuje účinky L-leucinu a L-isoleucinu a je vhodné jej s těmito látkami kombinovat. V případě aminokyselinového deficitu je jednou z prvních látek, které mají být do organismu podávány.
Přirozeným zdrojem valinu jsou kozí sýr, rybí maso, čočka, drůbež aj.
Leucin patří mezi esenciální aminokyseliny, je tedy potřeba jej přijímat v potravě.
Podporuje stabilitu hladiny glukózy v krvi, působí proti katabolickému procesu a podílí se na syntéze svalových bílkovin. Společně s dalšími aminokyselinami, isoleucinem a valinem je součástí skupiny aminokyselin s větveným řetězcem, známé pod zkratkou BCAA.
Význam celé této skupiny aminokyselin spočívá v tom, že zvyšuje ve svalech syntézu bílkovin, působí proti jejich rozkladu (antikatabolické působení). Z této skupiny vznikají také aminokyseliny alanin a glutamin, které jsou označovány jako svalové aminokyseliny.
Dalším důležitým účinkem leucinu je její anabolický efekt, zapříčiňující rychlou syntézu bílkovin. Někteří odborníci dokonce uvádějí, že je z aminokyselin pro tuto syntézu nejdůležitější. Podílí se na tvorbě svalových vláken. Podporuje lepší uvolňování některých hormonů našeho organismu, jako je růstový hormon, thyroidní hormon a inzulín.
Pokud se užívá po operacích a při rekonvalescenci, podporuje uzdravení zlomenin, pokožky a kostí. Užívání leucinu během redukční diety ochraňuje svalové bílkoviny před rozkladem. To pak umožňuje snížení příjmu sacharidů a tuků.
Leucin je obsažen v syrovátce, kaseinu, ve vaječném bílku, sojových bobech, neloupané rýži a rybách. Měl by se užívat v kombinaci s ostatními aminokyselinami.
Je to jedna z mimořádně důležitých aminokyselin, které jsou využívány především srdečním a kosterním svalem a to jako zdroj energie - transformuje se na glukózu. Tím se šetří zásoba buněčného glykogenu. Nedostatek může být spojen s pocity podobnými jako při hypoglykémíi. Isoleucin se velmi intenzívně využívá především spolu s dalšími dvěma větvenými aminokyselinami - leucinem a valinem, s nimiž musí tvořit správný hmotnostní poměr.
Isoleucin obsahuji tyto potraviny: všechny ořechy (kromě burských), kešu a jedlé kaštany, avokádo, olivy, zralé plody papáji, kokosový ořech, slunečnicová semena, švýcarský sýr.