MUDr. Karel Lukášek

... lékař léčí, příroda uzdravuje ...

Energie v potravinách

Zveřejněno: 08.08.2015 | Rubrika: Různé

 

Mnozí si jistě pokládají otázku, co to vlastně znamená Využitelná energie popřípadě Energetická hodnota uváděná na štítku potraviny v obchodě. Jak se vůbec dá zjistit, jak se počítá. A jak si můžu tuhle informaci vypočítat u jídla, které si připravím doma? Zkusím na to odpovědět.

Energie

Aby to moje vysvětlování nebylo tak suchopárné, vkládám pro zajímavost informaci, která vyplynula z rozhovoru s mým kamarádem, jenž mi mimo jiné vytvořil tenhle web:

Celková energie ukrytá v jakékoliv hmotě, tedy nejen v jídle, vyplývá z rovnice, kterou každý z vás zná a která mu automaticky naskočí, když se řekne Albert Einstein. Ano, je to rovnice E = mc2. Říká, že množství energie obsažená ve hmotě závisí na hmotnosti (váze) té hmoty a rychlosti světla (na druhou). Překvapující na tom je zejména to, že stejná energie je ukrytá v kilogramu žuly, kilogramu peří, kilogramu vody i kilogramu knedlíků se zelím a vepřovým.

Po propočítání vychází energie v jednom kilogramu 89 875 517 873 681 764 J (asi 90 PJ - petajoulů). Chcete-li jinak - pokud by se dokázala veškerá energie z jednoho kilogramu hmoty uvolnit, odpovídalo by to výbuchu asi 21 miliónů tun TNT. Bohužel (anebo bohudík) se tato energie uvolňuje pouze anihilací při setkání s antihmotou. My lidé nejsme schopni se k této hodnotě vůbec přiblížit a to ani v jaderném reaktoru ani výbuchem atomové nebo vodíkové bomby.

Konec vsuvky :-)

Naše tělo dokáže metabolismem z potravin uvolnit energii ve velikosti (hodnoty jsou zaokrouhleny):

Z toho vyplývá, že pokud si naše tělo ukládá energii do zásoby, dělá to pomocí tuků právě proto, že se do nich dá uskladnit energie nejvíce. Pokud by se energie uskladňovala ve formě cukrů nebo bílkovin, měli bychom téměř dvojnásobnou nadváhu.

Aby byla informace úplná, z jednoho gramu alkoholu získáme energii 7 kcal. Alkohol má ale trochu odlišné postavení, protože se v těle rozkládá. Tělo si z něj nemůže vytvořit alkoholové zásoby.

Používám zde jako jednotku kcal - kilokalorie (někdy se nesprávně říká kalorie). Správná jednotka v EU pro energii je kJ (kilojoule [kilodžaul]), ale v kcal se v tomto případě lépe počítá. Pokud potřebujete, poměr je 1 kcal = 4,185 kJ.

Výpočet využitelné energie

Výpočet je tím pádem velmi jednoduchý pokud je na štítku uvedena hodnota obsahu tuků, cukrů (sacharidů) a bílkovin (proteinů). Uvedu příklad:

Právě jsem z ledničky vytáhl kelímek 12% smetany s těmito údaji:
Ve 100 g výrobku se nachází 12 g tuku, 4,2 g sacharidů a 2,8 g bílkovin.
Z toho se dá vypočítat, že v tuku je uskladněno 12 × 9 kcal, tedy 108 kcal, v sacharidech 4,2 × 5 kcal, čili 21 kcal a v bílkovinách 2,8 × 5 kcal, takže 14 kcal. Dohromady to dává 143 kcal. Na štítku je uvedeno 139 kcal, což je dáno samozřejmě zaokrouhlovací chybou a tím, že výrobce rád zaokrouhluje dolů (lidé, hlavně dámy, nakupují raději méně kalorií :-) Ale jinak je výsledek dost přesný.

Pokud jsou na štítku uvedeny ještě další látky, nebereme je v potaz. Ani vitamíny ani minerály ani stopové prvky nemají žádnou energii, se kterou by se zde dalo počítat. Proto se také cukry, tuky a bílkoviny označují souhrnně jako makronutrienty a vitamíny, minerály a stopové prvky jako mikronutrienty.

Jak vypočítat energetickou hodnotu doma uvařeného jídla

Počítá se to stejně, ale výpočet bude složitější o to, že si musíte sepsat veškeré ingredience, které do pokrmu vkládáte (stačí jen ty, které obsahují cukry, tuky nebo bílkoviny). Musíte vědět, kolik (váhu) jste do pokrmu použili. Vypočítáte tak energii každé suroviny. Po sečtení získáte energii celého jídla. No a když si pokrm zvážíte (bez hrnce :-), můžete pak už jednoduchým dělením zjistit, jakou energetickou hodnotu má 100 gramů pokrmu, popřípadě jedna porce apod.

Zatímco tady píšu tenhle článek, napadlo mě, že by možná bylo zajímavé nechat si na těchto stránkách vyrobit nějakou jednoduchou kalkulačku, která by vám s počítáním pomohla. Zeptám se správce stránky, jestli by to šlo, nic neslibuji :-)

 


 

Nový komentář

Pokud budete přihlášeni, bude tento formulář mnohem jednodušší.

Povinné údaje jsou označeny hvězdičkou (*).

Jméno (nick): *

Pokud zvolíte nick, který si již někdo zaregistroval, budete vyzváni k jeho změně.

Váš e-mail: *

Zadejte pečlivě celou adresu, včetně části za zavináčem. Na tuto adresu vám přijde potvrzovací odkaz.
E-mailová adresa nebude nikde zveřejněna.

Vaše PSČ: *                ano, přijímat reakce na svůj příspěvek e-mailem

Zadejte včetně mezery, tedy ve formátu XXX XX, nebo bez mezer.
Potřebné kvůli statistice. PSČ nebude nikde zveřejněno.

Text příspěvku: *

Pro kontrolu, prosím, napište správný výsledek: 7 + 2 = *

Zkontrolujte si znovu vložené údaje a potom můžete